JUVENILE UNIT AT BJØRVIN PRISON

Location: Bergen
Project: 2008


Project for a new spatial organization of a facility for criminal youth in an abandoned building at Bjørgvin prison. The existing
two-storey structure is suggested transformed into three storey interactive prison.

Space – such as a prison cell – should not be used as punishment, but rather as vehicle for the individual in his/her journey back to the society.

The youth facility constitutes a small community of inmates and staff. The cell is designed such that the inhabitant, by way of flexible sliding doors, can affect his or her relation to the communal space outside the cell. From being a closed entity the cell can gradually unfold and such work as an instrument for communication and engagement.


Photo credit: Manthey Kula